Behang afstomen

Ben je klaar om een frisse start te maken in je interieur? Het verwijderen van oud behang kan een tijdrovende en frustrerende klus zijn. Gelukkig is er een effectieve methode die je helpt om snel en gemakkelijk van dat oude behang af te komen: behang afstomen.

In dit blog delen we waarom behang afstomen de beste methode is, een stap-voor-stap handleiding, handige tips en belangrijke veiligheidsmaatregelen.

We bespreken ook de voordelen van behang afstomen ten opzichte van andere technieken, alternatieven en technieken om behanglijmresten te verwijderen.

Kortom, alles wat je moet weten om jouw behangverwijderingsproject tot een succes te maken. Wil je het liever niet zelf doen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan!

Waarom behang afstomen de beste methode is

Ben je het zat om urenlang te worstelen met het verwijderen van oud behang? Ontdek waarom behang afstomen de beste methode is die je tijd en moeite bespaart.

Door gebruik te maken van stoom, wordt het behang doordrenkt en losgemaakt, waardoor het gemakkelijk van de muur kan worden verwijderd.

Deze methode is effectief voor zowel papieren als vinylbehang en minimaliseert het risico op beschadiging van de onderliggende muur.

Bovendien is behang afstomen milieuvriendelijk, omdat er geen chemicaliën nodig zijn. Het is een snelle en efficiënte manier om een frisse start te maken in je interieur zonder gedoe.

Stap-voor-stap handleiding

Wil je graag weten hoe je behang kunt afstomen als een professional? Volg onze stap-voor-stap handleiding voor een vlekkeloze behangverwijdering.

Allereerst verzamel je de benodigde materialen, zoals een behangafstomer, een plamuurmes en een emmer. Vervolgens bereid je de kamer voor door meubels te verplaatsen en vloeren te beschermen.

Vul de behangafstomer met water en laat deze opwarmen. Zodra de stoom gereed is, begin je met het aanbrengen op het behang, sectie per sectie.

Laat de stoom inwerken en gebruik het plamuurmes om het losgeweekte behang voorzichtig van de muur te schrapen.

Herhaal deze stappen totdat al het behang verwijderd is. Eindig met het schoonmaken van de muren en geniet van je frisse nieuwe canvas voor verdere decoratie.

Voordelen van behang afstomen

 • Efficiëntie: Behang afstomen is een snelle en efficiënte methode om behang te verwijderen. De stoom dringt door in het behang, waardoor het gemakkelijk loskomt van de muur.
 • Milieuvriendelijk: In tegenstelling tot andere verwijderingstechnieken, zoals chemische oplossingen, maakt behang afstomen gebruik van alleen water en geen schadelijke chemicaliën.
 • Minder schade: Het afstomen van behang minimaliseert het risico op beschadiging van de onderliggende muur, waardoor je een glad oppervlak behoudt voor toekomstige afwerking.
 • Geschikt voor verschillende soorten behang: Behang afstomen is effectief voor zowel papieren als vinylbehang, waardoor je een veelzijdige oplossing hebt voor verschillende behangtypen.
 • Gemakkelijke verwijdering van lijmresten: Na het afstomen van het behang kunnen eventuele lijmresten gemakkelijk worden verwijderd, waardoor je een schone basis hebt voor nieuwe decoratie.
 • Geen geurhinder: In tegenstelling tot chemische oplossingen zorgt behang afstomen voor geen onaangename geuren, waardoor het een prettigere ervaring is tijdens het verwijderingsproces.
 • Gezondheid en veiligheid: Behang afstomen met stoom is veilig en veroorzaakt geen gezondheidsrisico’s, omdat er geen schadelijke dampen vrijkomen.

Wil je behang verwijderen stoomapparaat huren? Bespaar op de behang afstomen huur! Huur ons in voor vliesbehang verwijderen, glasvezelbehang verwijderen, renovlies verwijderen of glasvliesbehang verwijderen.

Veelvoorkomende fouten bij behang afstomen

 • Onvoldoende voorbereiding: Het overslaan van de juiste voorbereiding, zoals het verplaatsen van meubels en het beschermen van vloeren en elektrische stopcontacten, kan leiden tot ongemak en schade tijdens het afstomen.
 • Onvoldoende stoomtijd: Het niet voldoende laten inwerken van de stoom op het behang kan het verwijderingsproces bemoeilijken. Zorg ervoor dat de stoom voldoende tijd heeft om het behang los te weken voordat je begint met schrapen.
 • Overmatige kracht gebruiken: Te veel kracht uitoefenen tijdens het schrapen kan leiden tot beschadiging van de muur. Wees voorzichtig en oefen gelijkmatige druk uit om schade te voorkomen.
 • Verkeerde volgorde van verwijdering: Het willekeurig verwijderen van behangstroken zonder een systematische aanpak kan verwarrend zijn en tot inefficiëntie leiden. Werk in secties en volg een logische volgorde om het proces soepel te laten verlopen.
 • Niet voldoende schoonmaken achteraf: Het niet grondig reinigen van de muren na het afstomen kan resulteren in overgebleven behangresten of lijm, waardoor de hechting van nieuwe decoratie wordt belemmerd. Zorg ervoor dat de muren volledig schoon zijn voordat je verdergaat.
 • Onvoldoende bescherming van jezelf: Het niet dragen van beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, kan leiden tot letsel door hete stoom of vallende behangstroken. Zorg voor je veiligheid en draag de juiste uitrusting tijdens het afstomen. Dit is zelfs belangrijk bij oud bouwbehang verwijderen.

Gereedschap voor afstomen behang: Een beginnersgids

 1. Behangafstomer: Dit is het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt. Een behangafstomer genereert stoom, waarmee het behang wordt losgeweekt van de muur. Zorg ervoor dat je een kwalitatieve behangafstomer kiest die geschikt is voor jouw behangtype.
 2. Plamuurmes: Een plamuurmes is essentieel om het losgeweekte behang van de muur te schrapen. Kies een plamuurmes met een scherpe rand en een comfortabel handvat voor optimale controle.
 3. Emmer: Je hebt een emmer nodig om water in de behangafstomer te gieten en om het losgeweekte behang en eventuele lijmresten op te vangen. Zorg ervoor dat de emmer groot genoeg is voor het gemakkelijk weggooien van het afgeschraapte behang.
 4. Schraper of afsteekmes: Naast het plamuurmes kan een schraper of afsteekmes handig zijn om hardnekkige behangresten te verwijderen. Dit gereedschap helpt bij het grondig reinigen van de muur.
 5. Beschermende kleding en uitrusting: Behang afstomen kan een vochtige en soms warme klus zijn. Draag daarom beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, om jezelf te beschermen tegen hete stoom en eventuele vallende behangstukken.

Tips voor het afstomen van behang in moeilijke hoeken

Het afstomen van behang in moeilijke hoeken kan uitdagend zijn, maar met deze tips wordt het gemakkelijker:

 1. Maak gebruik van een kleinere behangafstomer of stoomplaat
 2. Gebruik een plamuurmes met een smalle punt om in hoeken te komen
 3. Werk voorzichtig en geduldig, en oefen geleidelijk druk uit om schade te voorkomen.

Behang laten afstomen

De kosten voor het laten afstomen van behang kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de klus, de regio waarin je woont en de tarieven van professionele behangers.

Over het algemeen rekenen professionele behangers doorgaans een uurtarief of een prijs per vierkante meter behang.

Gemiddeld liggen de kosten voor het laten afstomen van behang ergens tussen de €15 en €30 per uur. Behangverwijderen.nl rekent met een m2 prijs vanaf €5.

Vraag een offerte aan voor de prijs van behang afstomen.