Bouwbehang verwijderen

Iedereen weet dat bouwbehang verwijderen een uitdagende klus zijn, maar het is zeker mogelijk om het zelf te doen.

Hier is een algemene stapsgewijze handleiding van Behang Verwijderen voor het verwijderen van bouwbehang:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je de juiste tools en materialen bij de hand hebt voor bouwbehang verwijderen. Dit omvat onder andere een stoomapparaat, een plamuurmes, een emmer, warm water, een spons, afplaktape, een plastic zeil of oud laken om de vloer te beschermen en mogelijk een ladder, afhankelijk van de hoogte van de muren.
 2. Bescherm de omringende gebieden: Bedek de vloer met een plastic zeil of een oud laken om te voorkomen dat er water of lijm op valt. Gebruik afplaktape om aangrenzende oppervlakken zoals plinten, stopcontacten en schakelaars af te plakken.
 3. Verwijder de bovenste laag: Gebruik een plamuurmes om voorzichtig de bovenste laag van het behang af te pellen. Bouwbehang heeft meestal een vinyl of kunststof bovenlaag die moet worden verwijderd voordat je bij de papieren achterkant komt.
 4. Maak het behang nat: Vul een emmer met warm water. Gebruik een spons of een verfroller om het water op de achterkant van het behang aan te brengen. Je wilt het behang goed doordrenken, maar vermijd het gebruik van overmatig water, omdat dit kan leiden tot schade aan de muur eronder.
 5. Laat het water intrekken: Laat het water enige tijd intrekken, meestal 10-15 minuten. Dit geeft het water de kans om de behanglijm los te weken en het behang gemakkelijker te verwijderen.
 6. Verwijder het behang: Gebruik een plamuurmes om voorzichtig het doordrenkte behang van de muur te schrapen. Begin bij een hoek en werk geleidelijk naar beneden. Als het behang niet gemakkelijk loskomt, gebruik dan het stoomapparaat om de lijm te verzachten. Houd het stoomapparaat enige tijd op een bepaald gebied voordat je begint met schrapen.
 7. Herhaal indien nodig: Als er meerdere lagen behang zijn aangebracht, herhaal dan het proces totdat alle lagen zijn verwijderd en je alleen nog de blote muur overhoudt.
 8. Maak de muur schoon: Nadat al het behang is verwijderd, maak je de muur schoon met warm water en een spons om eventuele resterende lijmresten te verwijderen. Laat de muur volledig drogen voordat je eventuele nieuwe afwerkingen of verf aanbrengt.

Bouwbehang verwijderen kan tijdrovend zijn, dus wees geduldig en neem de tijd om het op de juiste manier te doen. Hulp nodig? Huur behangverwijderen.nl in!

Hoe krijg je oud bouwbehang van de muur?

Om oud bouwbehang van de muur te verwijderen, volg je deze stappen:

 1. Trek de bovenste laag eraf met een plamuurmes
 2. Maak het behang nat met warm water en een spons
 3. Laat het water intrekken om de lijm los te weken
 4. Schraap het behang voorzichtig weg met een plamuurmes
 5. Gebruik een stoomapparaat om hardnekkige plekken te verzachten
 6. Herhaal indien nodig
 7. Maak de muur schoon met warm water en een spons om lijmresten te verwijderen.

Zorg bij bouwbehang verwijderen ervoor dat de muur volledig droog is na bouw behang verwijderen voordat je nieuwe afwerkingen aanbrengt.

Kan je behangen over Bouwbehang?

Ja, het is mogelijk om over bouwbehang te behangen, maar het is belangrijk om enkele factoren in overweging te nemen.

Controleer eerst of het bouwbehang goed vastzit en geen losse of opstaande randen heeft. Als het bouwbehang in goede staat verkeert, kan het dienen als een geschikte ondergrond voor nieuw behang.

Zorg ervoor dat je de juiste lijm gebruikt voor het nieuwe behang en dat je eventuele textuur of reliëf van het oude behang niet door het nieuwe behang heen ziet.

Het kan ook nodig zijn om het oude behang lichtjes te schuren om de hechting te verbeteren. Ontdek onze beste tips over glasvezel behang verwijderen, renovlies behang verwijderen en glasweefsel behang verwijderen.

Wat heb je nodig om bouw behang eraf te halen?

Voor bouwbehang verwijderen heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Plamuurmes
 • Emmer
 • Warm water
 • Spons
 • Verfroller
 • Stoomapparaat (optioneel)
 • Afplaktape
 • Plastic zeil of oud laken
 • Ladder (indien nodig)
 • Eventueel schuurpapier (om de hechting te verbeteren)

Bouwbehang verwijderen tips

 1. Begin bij de hoeken: Probeer het behang eerst bij de hoeken los te maken.
 2. Maak het behang goed nat: Zorg ervoor dat het behang goed doordrenkt is met warm water.
 3. Gebruik een plamuurmes: Schraap voorzichtig het behang met een plamuurmes van de muur.
 4. Werk in secties: Verdeel de muur in kleinere secties om het werk overzichtelijker te maken.
 5. Gebruik een stoomapparaat: Als het behang hardnekkig is, gebruik dan een stoomapparaat om de lijm te verzachten.
 6. Wees voorzichtig met elektrische punten: Zorg ervoor dat je de elektrische punten beschermt en vermijd contact met water.
 7. Verwijder lijmresten: Maak de muur schoon en verwijder eventuele achtergebleven lijmresten.
 8. Gebruik beschermende kleding: Draag handschoenen en beschermende kleding om jezelf te beschermen.
 9. Werk van boven naar beneden: Begin bij de bovenkant en werk naar beneden voor een efficiënte verwijdering.
 10. Neem de tijd: Wees geduldig en neem de tijd om het behang voorzichtig te verwijderen zonder de muur te beschadigen.

Onderste laag bouwbehang verwijderen

Om de onderste laag behang te verwijderen, maak je het behang nat met warm water en laat je het even intrekken.

Gebruik vervolgens een plamuurmes of een behangafsteker om voorzichtig de onderste laag van de muur te schrapen. Werk in kleine secties en wees geduldig om schade aan de muur te voorkomen.

Als het behang hardnekkig is, kan het nodig zijn om een stoomapparaat te gebruiken om de lijm te verzachten voordat je begint met schrapen.

Bouwbehang laten verwijderen

Als je bouwbehang verwijderen liever uitbesteedt, kun je overwegen om professionele hulp in te schakelen.

Een professioneel behangverwijderingsbedrijf zoals Behang Verwijderen kan ervoor zorgen dat het behang op een efficiënte en veilige manier wordt verwijderd, zonder schade aan de muren.

Je kunt online zoeken naar gespecialiseerde bedrijven in behangverwijdering in jouw regio. Zorg ervoor dat je offertes en referenties opvraagt voordat je een keuze maakt.

Het inhuren van onze professionals kan je tijd en moeite besparen en ervoor zorgen dat het behangverwijderingsproces soepel verloopt. Vraag een offerte aan!